Darts on sekä harrastus että kilpaurheilulaji. Yleisimmin pelattu darts-peli on 501. Siinä heitetään darts tikkoja siihen suunniteltuun tauluun ja tikanheitosta poikkeavasti, pisteitä ei pyritä keräämään, vaan vähentämään nollaan aloituspistemäärästä, joka on 501. Dartsissa pelin lopetus on tärkeässä osassa. Viimeisen tikan täytyy osua joko tuplaan tai häränsilmään (taulun keskusta), ja pisteiden täytyy vähentyä tasan nollaan. Jos viimeisessä heitossa pistemäärä menee yli, jäädään edellisen heiton pistemäärään. Kun jompikumpi pelaajista pääsee nollaan, peli päättyy siihen, eikä siinä ole tasoittavaa vuoroa. Tämän vuoksi monet harjoittelevatkin paljon juuri pelin lopetusta ja tuplaan osumista.

Mitä kannattaa ottaa huomioon dartsia aloittaessa

Sekä kilpailu että harrastustasolla, jos haluaa kehittyä mahdollisimman hyväksi, tärkeintä on harjoittelu. Ammattilaistasolla harjoitellaan yleensä kahdesta neljään tuntia päivässä ja isojen turnausten edellä yleensä enemmän. Yksi tärkeä elementti dartsissa on laskeminen. Jos esimerkiksi osuu sellaiseen kohtaan taulussa, jota ei ollut suunnitellut, täytyy silloin yleensä pysähtyä hetkeksi laskemaan uudelleen seuraavat heittonsa, että saa lopetusheitoksi sopivan tasaluvun. Miettimään ei voi kuitenkaan pysähtyä liian pitkäksi aikaa, joten kannattaa myös harjoitella laskemaan mahdollisimman nopeasti päässään erilaisia skenaarioita ja kuten shakissa, mielellään tulisi myös pystyä ajattelemaan muutama vuoro eteenpäin.

Miten valita oikeat darts tikat ja muut varusteet

Kuten lähes kaikissa muissakin lajeissa, varusteita hankkiessa kannattaa lähteä liikkeelle maltillisesti ja kohtuullisella budjetilla. Riittävän hyvien varusteiden hankkiminen, joilla pelaaminen sujuu, on tietysti tärkeää, mutta heti ei välttämättä kannata sijoittaa kaikista kalleimpiin varusteisiin. Jos innostus lajiin säilyy tai kasvaa, voi myöhemmin panostaa enemmän myös varusteisiin.

Tärkeimmät varusteet dartsissa ovat tikat. Useimmiten voi heti aloittaessa tietää, että minkälaiset tikat sopivat parhaiten juuri itselle ja sen vuoksi tikat yleensä vaihdetaan ensimmäisen vuoden jälkeen, kun saa paremman käsityksen siitä, minkälaiset tikat sopivat omaan heittotyyliin. Darts tikkoja on saatavana monia erityylisiä ja painoisia sekä eri materiaaleista valmistettuina. Tikkoja on saatavilla 12 grammaa painavista 50 gramman painoisiin. Oma heittonopeus vaikuttaa siihen, kannattaako valita kevyemmät vai raskaammat tikat. Mitä kevyemmät tikat, sitä kovempaa ja nopeampaa niitä täytyy heittää.

Darts taulut ja tikat kannattaa hankkia asiantuntevalta jälleenmyyjältä, kuten esimerkiksi Suomen Biljardimyynti Oy:stä, joka osaa neuvoa ja antaa vinkkejä sekä aloittelijoille, harrastajille ja ammattilaisille.

jaa