Jos haluat taata sähköpyöräsi toimivuuden ja sen osien pitkäikäisyyden, on sähköpyörän huolto hyvä tehdä säännöllisesti. Voit tehdä itse pieniä ylläpitotoimia pyörääsi, kuten pulttien kiristyksiä tai ketjujen rasvauksia. Mutta pyörää tulisi silti käyttää huollossa tasaisin väliajoin. Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa aiheenamme on sähköpyörän huolto.

Erityisesti jos käytössäsi on sähkömaastopyörä, korostuu huoltamisen tärkeys. Maastoajossa pyörän osat löystyvät ja kuluvat nopeammin, sillä niihin kohdistuu kovempaa rasitusta.

Käytä pyörää ensihuollossa ensimmäisen 100-300km jälkeen

Ensimmäisten satojen kilometrien aikana pyörä hakee omaa muotoaan tehdasasetusten jälkeen, tämä tarkoittaa että vaijerit saattavat venyä ja asetukset löystyä. Sanotaankin että ensimmäinen sähköpyörän huolto, tulee tehdä kun pyörällä on ajettu 100 – 300 kilometriä tai 3 – 6 viikon käytön kuluttua.

Ensimmäisessä sähköpyörän huollossa pyörä puhdistetaan sekä siitä tarkistetaan kaikki osat oikeille kireyksille ja säädöille. Tämän lisäksi ensihuollossa tarkistetaan sähkö-osien toimivuus sekä tehdään mahdollinen järjestelmäpäivitys.

Ensihuollon jälkeen tulee pyörän ylläpitovaihe

Kun ensihuolto on tehty, voi pyöräily jatkua entiseen tapaan. Sähköpyöräilijän täytyy kuitenkin muistaa että ennaltaehkäisy on avain kestävään laitteeseen. Ylimääräisiä huoltokertoja ei silloin tarvita, kun pyörästä pitää huolta.

Säännölliseen ylläpitoon kuuluu muun muassa pyörän ja sen liikkuvien osien puhdistus. Jos pyörän osia ei puhdista säännöllisesti, saattaa niihin kertyvä lika edesauttaa ruostumista. Huolehdi siitä, että sähköpyöräsi puhdistetaan säännöllisesti. Ole kuitenkin varovainen sähköosien ja akun suhteen. Sähköpyörän akku kannattaa ottaa kylmällä säällä sisään ja se kannattaakin ladata lämpimissä tiloissa. Nämä toimenpiteet edistävät akunkestoa huomattavasti.

Teetä kausihuolto kerran ajokaudessa tai 2000km välein

Ensihuollon jälkeen sähköpyörää tulisi kausihuoltaa noin 2000km välein tai vähintään kerran ajokaudessa. Koska myös talvisin pyöräily onnistuu hyvillä varusteilla, pyöräilykausi ei välttämättä rajoitus vain kesäkauteen. Pyöräilykausi voi siis tarkoittaa jopa 12 kuukautta tai noin 2000 kilometrin huoltoväliä.

Sähköpyörän kausihuollossa tarkastetaan sekä säädetään pyöränosat sopiviksi. Moottorin jousitukseen ja kiinnitykseen kiinnitetään myös erityistä huomiota. Tämän lisäksi kakki kuluvat osat kuten, rattaat, ketjut ja jarrupalat voidaan tarvittaessa vaihtaa. Osien uusiminen tehdään vain tarpeen mukaan, joten osille ole tiettyä vaihtoväliä. Star-Velos myy ja huoltaa sähköpyörät.

jaa