Suomessa on tuhansia järviä ja sisävesiä sekä yli tuhat kilometriä pitkä merenrannikko. Vesi on aina ollut suomalaisille tärkeä kulkuväylä, jota pitkin on päässyt lähes paikkaan kuin paikkaan. Vesireittejä voi kulkea erilaisin venein, joista tavallisimpia ovat soutuvene, kanootti, pieni moottorivene ja isommat moottoriveneet. Nykyään Suomen vesillä näkee jopa katamaraaneja. Kaikki veneet tarvitsevat hyvän ja tukevan kiinnityspaikan rantaan. Useimmiten tällainen on laiturin verellä rantapenkereellä sijaitseva venetelakka.

Telakan tehtävät

Hyvä venetelakka veneelle on oikean kokoinen. Sen tulee olla veneelle räätälöidysti suunniteltu. Vene on voitava kiinnittää siihen tukevasti paikoilleen, minkä vuoksi täsmällinen koko on tärkeä. Paitsi sopiva koko, hyvän telakan ominaisuus on kestävä materiaali. Ennen venetelakat olivat usein puusta valmistettuja, mutta puu materiaalinen on ongelmallinen, koska se maata vasten ollessaan voi alkaa lahota ja sen myötä rikkoontua. Siksi nykyajan telakat ovat usein alumiinisia. Tämä ei ruostu raudan tavoin, ja on myös materiaalina rautaa huomattavasti kevyempi. Telakkaa on voitava joskus liikuttaa ja siirtää, jolloin keveys on iso etu.

Telakalle hinattu vene on turvassa myrskyn heilutuksilta, veden kuluttavalta vaikutukselta ja jäiden aiheuttamilta vahingoilta. Sen pohja on mahdollista puhdistaa telakalla, samoin kun se on mahdollista peittää suojakankaalla sateelta ja lumikuormilta suojaan.

Venetelakan hankinta             

Se, joka on hankkimassa venetelakkaa, omistaa tavallisesti veneen sekä hänellä on myös alue omaa rantaa, johon telakan voi asentaa. Valmistelutyöt alkavat rannan tutkimisella. Ranta on tutkittava niin vedestä kuin maalle nousevalta penkereeltäkin. Tämä muoto ratkaisee usein millaista telakkaa tarvitaan. Jos ranta on pitkään matala, tarvitaan pitkälle ulottuva telakka. Jos taas ranta on vedessä jyrkkä ja syvä, telakan veden alle jäävä osuus on lyhyt. Ja toki myös itse vene sanelee telakan kokoon, muodon ja tekniikan. Soutuvene on helppo vetää telakan päälle, koska se on kevyt eikä hinaamiseen tarvita juurikaan tekniikkaa. Isompi moottorivene on aivan eri asia, sillä se on painava ja usein uintisyvyyskin aika iso, jolloin telakalle hinaamiseen tarvitaan moottoroitua tekniikkaa. Rantapengertä täytyy ehkä muokata matalammaksi isolle veneelle, jotta sen saa helpommin maalle.

Telakan valmistaja tulee paikan päälle katsomaan ja ottamaan mittoja. Hän saattaa ehdottaa rannan ruoppausta tai muokkausta joko veden alle tai maalle, jos kyseessä on isomman veneen alle tuleva telakka. Lisäksi hän selvittää veneen painon, sillä se on tärkeä tieto telakan valmistuksessa. Alle tuhat kiloa painava vene voidaan kiinnittää niin sanottuun kevyttelakkaan. Kestävät venetelakat löydät meiltä: Alutrack Oy.

jaa