Sähköpyörät ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina

Sähköpyörä on näppärä kulkuneuvo, joka yhdistää huvin ja hyödyn. Se sopii niin työmatkalle, kuntopyöräilyyn kuin pidemmille pyöräretkillekin. Sähköpyörät ovatkin kasvattaneet suosiotaan huomattavasti viime vuosina. Vuonna 2020 Suomessa myytiin 31 000 sähköpyörää, noin kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna. Sähköpyörien suosiota on nostanut muun muassa hintojen lasku ja akkuteknologian kehittyminen.

Sähkömoottori avittaa mutta ei korvaa pyöräilijää

Sähköpyörä on sähkömoottorilla varustettu polkupyörä. Suomen lainsäädännössä polkupyöräksi katsotaan enintään 250 watin tehoisella moottorilla varustettu ajoneuvo, jonka moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy pois päältä viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa. Jos nämä moottorin teholle asetetut rajoitukset ylittyvät, tai pyörän moottoria voidaan käyttää myös silloin, kun sitä ei poljeta, ajoneuvo luokitellaan mopoksi.

Sähköpyörien ideana ei olekaan, että moottori tuottaisi kaiken matkantekoon tarvittavan energian. Sen sijaan tarkoitus on, että moottori avustaa pyöräilijää sekä nopeuttamalla matkantekoa että kasvattamalla pyörän toimintasädettä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyöräilystä nauttivat voivat käyttää pyörää myös sellaisilla matkoilla, jotka olisivat aiemmin olleet vaivalloisia tai jopa mahdottomia. Esimerkiksi pidemmätkin työmatkat taittuvat näppärästi sähköpyörällä, eikä toimistolle tarvitse saapua hiestä märkänä. Sähköpyörä on myös näppärä laite, jos lähialueen pyöräreitit ovat tulleet jo turhankin tutuiksi. Moottorin avulla pyörän toimintasäde kasvaa merkittävästi, ja ihan omalta kotioveltakin lähtiessä mahdollisten kohteiden määrä kasvaa eksponentiaalisesti.

Tietysti sähköpyörän voi pakata mukaan myös reissuun lähtiessä. Sen avulla on näppärä tutustua matkakohteeseen pintaa syvemmältä. Monet matkailualan yritykset myös tarjoavat sähköpyörien vuokrausta, ja esimerkiksi suosittujen ulkoilukohteiden lähettyvillä tarjolla on usein erityisesti maastokäyttöön soveltuvia sähköpyöriä.

Sähköpyöräily kasvattaa suosiotaan ympäristöystävällisenä vaihtoehtona

Sähköpyörät ovat kasvattaneet suosiotaan samalla kun ympäristötietoisuus on lisääntynyt. Ihmiset ovat tutkitusti jatkuvasti tietoisempia esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja mikä tärkeintä, myös valmiita muokkaamaan omaa käyttäytymistään ympäristöongelmien ehkäisemiseksi.

Monet varmasti näkevätkin esimerkiksi sähköpyörät kätevänä, ympäristöä vähemmän kuormittavana vaihtoehtona yksityisautoilulle. Tietenkään sähköpyörällä ei aina voida korvata autoa, mutta esimerkiksi päivittäiseen työmatkaliikenteeseen sähköpyörä voi tarjota monelle ympäristöystävällisemmän ja kenties jopa miellyttävämmän vaihtoehdon kuin oma auto. Monet yritykset ovatkin jo alkaneet vuokrata sähköpyöriä nimenomaan työmatkakäyttöön leasing-periaatteella. Lienee todennäköistä, että tulevaisuudessa tällaisten järjestelyjen suosio vain kasvaa. Laajan valikoiman sähköpyöriä tarjoaa Star-Velos.

jaa